Banda de música La Popular Sansense

Autor: Josep Cortés Cela

La Popular Sansense és una de les bandes més conegudes i reconegudes de Barcelona. L’agrupació, després de cent anys de quasi bé ininterrompuda activitat musical, continua com sempre ho ha fet actuant en tota mena d’actes públics.

La banda fou fundada l’any 1914 per José María Vallespí i Moragrega i pren el seu nom del barceloní barri de Sants (en aquells anys Sans) que la va veure néixer i amb el qual la banda sempre ha estat molt lligada. La Sansense és de Sants, i encara podríem dir més, per a propis i estranys La Sansense és la banda de Sants.

L’any del començament de La Gran Guerra europea, el 1914, a la popular barriada de Sants un joveníssim José María Vallespí de vint-i-un anys, ajudat pel seu germà Gabriel, agrupa a una vintena de músics i funda La Popular Sansense, banda de la qual serà el seu director al llarg de més de cinquanta anys, fins a meitat de la dècada dels seixanta.

Durant tots aquests anys La Popular Sansense ha actuat, i ho continua fent, en tota mena d’actes públics: festes majors, processons, cercaviles, cavalcades, rues, concerts, homenatges, inauguracions… a Barcelona ciutat i a d’altres municipis. Però si l’agrupació és popular, coneguda i destaca per quelcom és per haver estat durant molts anys la banda titular de les dues places de toros de Barcelona, regentades per la coneguda saga d’empresaris Pedro Balañá. Es compten per milers les tardes de braus a Barcelona amenitzades pels pasdobles que tocava La Sansense, la qual cosa la fa ser també una important banda en l’àmbit taurí.

Les actuacions de l’agrupació no s’han limitat tampoc mai exclusivament a la ciutat de Barcelona ni als seus barris; encara que a la Ciutat Comtal, com cal esperar, la Sansense ha actuat i actua freqüentment, des de sempre la banda ha tocat també en actes d’índole diversa en moltes altres poblacions de Catalunya, principalment de la província de Barcelona: L’Hospitalet de Llobregat, Cardedeu, Sant Feliu de Llobregat, Ripollet, Rubí, El Prat de Llobregat, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Berga i també a Tarragona ciutat i a Banyoles (Girona).

En les primeres dècades del passat segle XX, La Popular Sansense es feia les fotos del grup a l’estudi Fotografia Daguerre. Dels primers anys de la banda se’n conserven molt poques imatges. Les millors són tres fotografies del Daguerre, on es mostra el grup posant perfectament format lluint el seu vistós uniforme i exhibint els seus lluents instruments; imatges que han arribat fins a nosaltres en molt bon estat de conservació, i gràcies a això, avui tenim uns excel·lents testimonis gràfics de La Sansense d’aquells anys.

Aquestes imatges, de les que se’n feien vàries còpies fotogràfiques i s’imprimien en targetes i en revistes, eren usades com a presentació i publicitat de la banda; són un bon exemple de la utilització de les fotos de l’estudi Fotografia Daguerre amb fins comercials.

1957

1957

111-C_Targeta-1935_tota

106-B_Targetes Davant i darrera

1935

1935

Deixa un comentari