El Daguerre de Sants, la mirada íntima

Autor: Germà Iturrate Colomer

El cap de la revista Life li va dir una vegada al fotògraf Lawrence Schiller: Et puc donar dues pàgines, però si m’ho expliques en una foto, millor”. Quan una instantània transmet una història per a  la qual no fan falta paraules, passa un miracle. A l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, estem al carrer Creu Coberta, 104!!, guardem aquests miracles per a que el ciutadans puguin descobrir-los en forma de fotografies, exactament 53.240 imatges. I que és el que mostren aquestes imatges?: activitats, vistes, aspectes de la vida social i urbana, edificis, monuments, personatges, entitats, etc, del territori del districte de Sants-Montjuïc. Qui no sent curiositat per saber com era el seu carrer anys enrere, que és l’entorn físic més proper, marc de moltes de les vivències de la seva vida, o, tenir el desig de voler reproduir una fotografia antiga per poder penjar en l’habitació de casa seva?

El fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, és la memòria col.lectiva en imatges del territori, testimonis congelats en el temps d’allò viscut. A l’Arxiu guardem fotografies, tant les representatives d’una vida oficial i social, com altres de presència discreta i intimitat formal, que Fotografia Daguerre (Sants, 78), ha efectuat durant tres generacions, en la especialitat del retrat. Són l’únic cas, com a professionals de la fotografia, que no fa falta estiguin en el lloc adequat i en el moment precís, ja que és la gent del barri que per costum i tradició acudeix a la seva botiga a fer-se els seus àlbums familiars (natalicis, matrimonis, comunions….), aquests enormes contenidors de somriures i ficcions narratives de com volem ser presentats en societat. Cada fotografia és una història. Una història de memòria, de memòria de barri que és guarda a l’Arxiu, a partir de les aportacions dels propis veïns de Sants. En síntesi, quan algun veí pren la decisió de portar les seves fotografies a l’Arxiu, el que es fa és el següent, Recollir: ingressar les imatges amb tot un seguit de tràmits de comprovació i assentament en els registres d’ingrés. Conservar: establir les mesures adients per garantir la conservació òptima de les fotografies. Organitzar: per proporcionar una estructura per facilitar la seva localització conceptual i orientar la recerca amb encert. Descriure: elaborar els instruments de treball que facilitin el coneixement i el control del fons i, alhora, la seva recuperació. Servir: suposa comunicar i fer accessible la documentació a tota la ciutadania. És aquest apartat el que justifica tota la nostra feina, la finalitat última, la seva comunicació, accessibilitat i difusió, perquè la informació i emoció de la fotografia perduri en la retina de cada usuari que s’acosta a l’Arxiu a mirar-la.

Samarretes esteses al camp de la Unió Esportiva de Sants. Autor: Joan Rovira Jornet.Data: 01-04-1964La foto es va fer vuit dies després del darrer partit de la U.E.S., amb la tribuna mig enderrocada (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuic).

Samarretes esteses al camp de la Unió Esportiva de Sants. Autor: Joan Rovira Jornet.
Data: 01-04-1964
La foto es va fer vuit dies després del darrer partit de la U.E.S., amb la tribuna mig enderrocada (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc).

El porter del cementiri de Sants i la seva família. Sense data. Autor desconegut. (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc)

El porter del cementiri de Sants i la seva família. Sense data. Autor desconegut. (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc)

Escombriaires. Autor: Alexandre Munné Borràs. Dates: 1958 i 1965La imatge del carro està presa al carrer Alcolea i la del camió al carrer Galileu (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc)

Escombriaires. Autor: Alexandre Munné Borràs. Dates: 1958 i 1965.
La imatge del carro està presa al carrer Alcolea i la del camió al carrer Galileu (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s