Activitats

El projecte ha seguit i seguirà diverses etapes que es resumeixen en les següents activitats:

Campanya a les xarxes socials: de l’11 al 22 de març de 2013

Mitjançant els canals de comunicació de l’Associació, Facebook i Twitter, es van donar a conèixer de manera diària diferents tipologies de fotografies fetes a l’estudi Fotografia Daguerre i que actualment formen part del fons de la galeria i de l’Arxiu Municipal del Districte Sants-Montjuïc. L’objectiu era difondre l’existència d’aquest taller retratístic a la vegada que generar un exercici d’identificació entre les fotografies publicades i les que els ciutadans poden tenir a les seves cases.

Vam organitzar aquesta campanya amb deu col·laboradors de l’Associació que a través del seu perfil de Facebook cada dia anunciaven el projecte amb una nova i inèdita imatge de l’estudi Fotografia Daguerre.

001_web

El programa va començar amb Miquel Angel Pintanel Bassets el dia 11 de març, Jep Martí el dimarts 12 de març, Pedro Arroyo el dimecres 13 de març, Christina Guldaguer va fer l’entrada el 14 de març, i pel divendres 15 de març teniem reservada l’entrada d’Isidre Santacreu. Amb un cap de setmana de descans, vam començar dilluns amb noves energies aportades per Laia Foix el dilluns 18 de març, David González el 19 de març, Oriol Grima el dimecres 20 de març, pel dijous teniem l’entrada d’en Jordi Serchs, 21 de març i finalment per tancar aquesta campanya el divendres 22 de març, en Francesc Sans.

A tots ells, moltes gràcies!!! ja que vam aconseguir dues setmanes amb molt ressò del   Daguerre de Sants a les xarxes.

Campanya de micro-finançament: del 3 d’abril al 19 de maig de 2013

En A través de la plataforma Potlatch es va portar a terme una campanya de micromecenatge per a poder recopilar 1.492€, import necessari per tal d’organitzar l’exposició itinerant sobre l’estudi Fotografia Daguerre que doni a conèixer la història de l’establiment i algunes de les fotografies tant del seu fons com del fons privat dels ciutadans. En aquesta campanya ha estat clau el treball de Refotografia realitzat per Ricard Martínez en l’estudi fotogràfic, i de qual es podrà veure una mostra en l’exposició.

potlach

Campanya fotogràfica de crida ciutadana: del 15 d’abril al 31 de juliol de 2013

Es convida, a través de flyers i pòsters, a tots els veïns a aportar les seves fotografies de l’estudi Fotografia Daguerre a l’Arxiu Municipal del Districte Sants-Montjuïc, de dilluns a divendres de 10 a 14 h. En el termini d’un mes seran escanejades i retornades als seus propietaris. A mida que s’escanegin les imatges, aquestes seran incorporades al blog del projecte (eldaguerredesants.wordpress.com/), de manera que es podran consultar obertament. Fent servir aquest mitjà de difusió es podrà fomentar encara més la participació ciutadana, per tal que es puguin recollir comentaris i aportacions personals de qualsevol persona del barri –participant activament des de casa–, però també es facilita que persones que actualment viuen fora de la ciutat, província o país i tinguin informació al respecte puguin fer les seves aportacions.

20130414110940

  • Totes les persones que hi participin han de saber que estan col·laborant en la recuperació d’un patrimoni gràfic excepcional que permetrà documentar encara més la història d’una galeria fotogràfica, d’un barri i dels seus habitants.
  • La seva participació quedarà gratificada per la satisfacció de veure com els documents aportats són posats en valor, dignificant la seva memòria personal i familiar.
  • Tots els continguts que siguin penjats al bloc seran controlats i moderats pels responsables del projecte.

Exposició fotogràfica Itinerant

L’exposició sobre la història de el Daguerre de Sants es podrà veure a la Sala Lluïsa Franc de les Cotxeres de Sants, del 14 al 26 d’octubre de 2013. La inauguració serà el dilluns 14 d’octubre (19:00h). El material original cedit pels ciutadans no serà exposat, sinó que es faran reprografies de cadascuna de les imatges seleccionades.

A través de la recerca documental i gràfica que donarà com a resultat l’exposició del Daguerre de Sants tindrem una primera aproximació a aquella realitat fotogràfica, però encara queda molt per fer, i per això ens agradaria que els ciutadans fossin encara més partícips i ens fessin els seus comentaris, aclariments, i correccions al llarg dels dies d’exposició. Per això posarem a la seva disposició un llibre en blanc, on poder fer totes aquestes anotacions. Així es podrà escriure la història del Daguerre de Sants entre tots.

Inauguracio Daguerre a Cotxeres

Altres emplaçaments de la mostra seran:

  • Sala Nova Sant Medir al barri de la Bordeta de Sants.

Dates: del 30 d’octubre al 20 de novembre 2013.

  • Sala Anselm Cartañà en l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuic.

Dates: del 20 de gener 2014 al 20 de març 2014.

  • Pati de l’Edifici Roger de Llúria- Campus Ciutadella- Ramon Trias Fargas 25-27- Universitat Pompeu Fabra.

Dates: del 20 de maig al 13 de juny 2014.

daguerre upf

Publicació monogràfica

L’organització de la campanya patrimonial del Daguerre de Sants ha anat acompanyada d’un projecte de recerca de més de dos anys de durada per part de l’Associació Cultural Fotoconnexió. Els resultats de la investigació es publicaran en un llibre monogràfic editat per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i que recopilarà un seguit d’articles entorn a la genealogia familiar dels fotògrafs, de l’arquitectura específica de la galeria de retrats, del fons fotogràfic i els mètodes de treball així com les referències dels diferents treballadors que van ser-hi actius. L’integral dels investigadors està format per fotògrafs, arxivers, arquitectes i professorat universitari que han participat en aquest projecte. Publicació prevista pel segon trimestre del 2014.

Cicle de conferències

L’Associació Fotoconnexió, aprofitant la itinerància d’aquesta exposició per diverses entitats, posa en marxa un cicle de conferències amb l’objectiu de presentar els diversos resultats dels estudis realitzats. La programació s’anirà anunciant en aquest bloc.

El estudio Daguerre: cien años de fotografía en Barcelona.

Maria de los Santos García Felguera, Professora d’Història de l’art i la fotografia a la Universitat Pompeu Fabra.

Dijous 17 d’octubre del 2013, a les 19h

Lloc: Sala d’Actes de les Cotxeres de Sants

61

Fotografia Daguerre. Un estudi fotogràfic centenari. 

Ricard Marco, Fotògraf.

Dijous 14 de novembre del 2013, a les 19h

Lloc: Sala Nova Sant Medir

1401726_10201995321381275_706747399_o

El treball a l’Estudi Daguerre. La figura fundacional de Martí Bonet i l’accés a l’ofici. Del petit taller al gran establiment de fotografia. 

      Blanca Giribet, Historiadora de l’Art i Núria F. Rius, Doctora en Història de l’Art.

      Dimecres 12 de febrer del 2014, a les 18h

      Lloc: Arxiu Municipal del Districte de Sants Montjuïc

la foto 1 (8)

La refotografia a l’Estudi Daguerre. 

       Ricard Martínez, historiador de la fotografia i cofundador d’Arqueologia del Punt de Vista.

       Dimecres 26 de febrer del 2014, a les 18h

       Lloc: Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc

P1140105

Demostració de “La Caracola”, el retorn de la càmera minutera.

Demostració del funcionament de la càmera minutera.

A càrrec del Col.lectiu DinouDinou. Col.lectiu Fotogràfic Independent

Dissabte 26 d’octubre del 2013 d’11h a 14 hores

Lloc: pati de les Cotxeres de Sants

Col.lectiu 1919

Placa de la Comissió de Memòria Històrica dedicada a l’Estudi Fotografia Daguerre.

Jordi Martí, regidor del Districte Municipal Sants-Montjuïc, procedirà a la col·locació d’una placa commemorativa a la façana de l’estudi Daguerre el 20 de gener de 2014.IMG_5041

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s