Ja tenim el llibre: L’estudi Fotografia Daguerre de Sants!

Jordi Serchs Serra

Director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ha engegat la col·lecció “Documents de fotografia”, amb la qual vol aportar textos d’interès pel coneixement de la història de la fotografia a la ciutat de Barcelona, i contribuir a divulgar estudis sobre el patrimoni fotogràfic. La col·lecció va començar l’any passat amb el títol  “Barcelona a la butxaca” sobre la fotografia al voltant de l’Exposició Universal de 1888, de Núria F. Rius. Aquest any continuarà amb un número dedicat a l’estudi “Fotografia Daguerre” del barri de Sants, fruit del treball de l’Associació Fotoconnexió, dins el projecte coordinat per Susanna Muriel “El Daguerre de Sants. Memòria d’un barri”, i els textos del quals han estat redactats pels participants en el projecte:

Francesc Tàpia Bonet: Els meus records.

María de los Santos García Felguera: Un antic estudi de retrat.

Blanca Giribet de Sebastián, Pep Parer Farell, Núria F.Rius: El treball a l’estudi Fotografia Daguerre.

Susanna Muriel Ortiz: “Pompeia fotogràfica”: l’arxiu adormit darrere les parets d’un comerç familiar.

Ricard Martínez: Els retrats i el futur. Refotografia a l’estudi Fotografia Daguerre.

Isidre Santacreu Tudó: Fotografia Daguerre, “un cubierto destinado a galería fotográfica.”

portadabona

A diferència de la col·lecció que formen els catàlegs de les exposicions de l’Arxiu Fotogràfic, la col·lecció “Documents de fotografia” presenta projectes on el pes del text és superior al de les imatges, tot i que evidentment tractant-se de fotografia són llibres àmpliament il·lustrats.

L’estudi “Fotografia Daguerre” del barri de Sants, amb aquest nom tant emblemàtic per la història de la fotografia, ha esdevingut un símbol en el món del patrimoni ja que dels centenars d’estudis que hi havia a la ciutat des de mitjans del segle XIX pocs estan sobrevivint a l’evolució del mercat i la tecnologia digital. Amb gairebé un segle d’antiguitat, l’estudi ha conservat elements claus com la galeria, maquinari divers i un bon fons documental, que és a més una font per la història del barri i la memòria dels santsencs i de molts barcelonins i persones d’arreu de Catalunya, a través de milers de retrats que escenifiquen magníficament l’evolució de la cultura i la societat al llarg del segle XX.

La magnífica campanya endegada pels participants en el projecte, per l’associació Fotoconnexió i el treball acurat dels seus socis ha permès posar en valor aquest patrimoni, que forma part de la història de la fotografia. Esperem que aquest llibre que es presentarà a l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc a l’octubre contribueixi a divulgar-lo arreu.

El llibre és podrà adquirir a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (Pl. Pons i Clerch, 2) una vegada s’hagi presentat. Aviat un informarem del dia de la presentació !

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s