La publicitat de l’estudi Fotografia Daguerre

Autora: Susanna Muriel Ortiz

Quan em vaig incorporar al projecte Daguerre -al novembre del 2011!- vaig començar la cerca documental per l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, concretament la part de l’Arxiu Històric, que llavors estava ubicat a l’antiga masia del segle XVIII, la Casa del Rellotge, avui convertida en un espai on es realitzen cursos de jardineria. La màgia de l’indret unida a l’assessorament i quietud que inspira en Toni Gelabert, l’arxiver, vam fer d’aquells matins unes estones úniques.

Vam reviure el poder persuasiu de la publicitat a les revistes locals de les primeres dècades del segle XX. En aquell moment la creativitat va ser un factor clau en la creació dels anuncis. En aquest post, donaré algunes idees i apunts de com ho va fer en Martí Bonet, per atraure l’atenció i despertar l’interès del públic per a l’estudi Fotografia Daguerre.

foto-1-post-susanna

Susanna Muriel, membre de Fotoconnexió, en el procés de recerca a l’Arxiu Històric del Districte de Sants-Montjuïc, abans ubicat a la Casa del Rellotge. Foto Pep Parer.

Sens dubte, la publicitat que sortia als programes oficials de Festa Major de Sants, així com a algunes publicacions locals com el diari El Ressò, el Butlletí del Orfeó de Sans, Rialles, La Ginesta, L’Horitzó -entre d’altres- es van convertir en un magnífic aparador per captar nous clients per a l’estudi. En aquests anuncis es publicitava d’una forma molt creativa, a vegades amb històries, que intentaven influir en la conducta de les persones que llegissin el relat. Aquest és el cas de El retrat de la Caterineta, una història on l’art de la persuasió està al servei del Daguerre de Sants. Una història romàntica -escrita per Josep Busquets [1]– que embolica fins al final, i on apareix el subtil anunci com la millor suggerència per un retrat. Us deixo amb la història:

Rialles

Anunci a la revista Rialles núm. 01, del 15-03-1928 (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc).

Però la creació també passava per un bon disseny, diferent, amb valor de novetat i que cridés l’atenció davant els altres estudis fotogràfics que -aleshores- hi havia en l’eix de la carretera de Sants. Els anuncis publicitaris de l’estudi Fotografia Daguerre no pretenien tant sols vendre els retrats, calia ser capaços de provocar quelcom més, emocions, desitjos, necessitats… destinats en molts casos als clients potencials, com eren els nuvis, promesos, solters i pares de família. Molts d’aquests primers anuncis del nostre Daguerre associaven els retrats al gust artístic, per començar a crear una diferència i així una marca, la distinció.

[1] J. Busquets va aparèixer durant un temps signant com a Director artístic en l’estudi Fotografia Daguerre. No sabem si podria tractar-se de la mateixa persona que va escriure aquest relat.

Estudi Daguerre

Anunci al programa oficial de la Festa Major de Sants de 1925 (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc).

Estudi Daguerre

Programa oficial de Festa Major de Sants de 1928 (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc).

Revista Ressò núm.37, del 25-12- 1924 (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc

Anunci a la revista Ressò núm.37, del 25-12- 1924 (Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc)

Continuarà …

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s